Sådan skifter du børster på din gulvvaskemaskine

En gulvvaskemaskine består at 2 centrale komponenter: børsterne og sugebjælken. Børsterne bearbejder gulvoverfladen og efterfølgenden suger sugebjælken det snavsede vand op så gulvet efterlades tørt og klar til brug.

Børster på en gulvvaskemaskine bliver slidt løbende på grund af brug og friktion. Når børsterne drejer rundt og kommer i kontakt med gulvet, vil den friktion der er mellem børste og underlag give et slid på børsten. Derudover kan børsterne også blive slidt, hvis de kommer i kontakt med fremmedlegemer eller genstande som ligger på gulvet, der kan beskadige dem. Et typisk eksempel på ting der kan blive viklet ind i børsterne er hårnåle, snørebånd og hårelastikker.

Derudover kan børsterne også blive slidt, hvis de ikke er ordentligt vedligeholdt eller der vaskes med for lidt vand. Det er en god idé at rense børsterne regelmæssigt for at fjerne snavs og skidt, der kan forårsage slid. Derudover bør du også tjekke børsterne jævnligt for tegn på slid eller beskadigelse, så du kan udskifte dem, inden de bliver for slidte.

Børster på en gulvvaskemaskine derfor udsat for en belastning under arbejdet, og det er helt normalt. Det er derfor vigtigt at vedligeholde dem og udskifte dem, når de bliver slidte eller beskadigede. På den måde er du sikker på, at maskinen fungerer optimalt og rengør gulvet grundigt.


For at skifte børster på din gulvvaskemaskine, skal du følge nedenstående trin:

  1. Sørge for at slukke og frakoble maskinen fra strømkilden, så du ikke risikerer den går i gang under arbejdet eller du får stød hvis maskinen har netledning til 230 Volt.
  2. Sørg for at børstehovedet er hævet fra gulvet så der er plads til at tage børsterne af. På mindre maskiner er der ofte et håndtag eller en pedal der hæver og sænker børstehovedet, på andre gøres det elektrisk ved at trykke på en knap på betjeningspanelet
  3. Hvis maskinen har børstevalser skal du typisk åbne en lille lem ind til børsterne på siden af børstehovedet.

    Når du har åbnet lemmen kan du trække børsterne ud fra det spyd de er skubbet ind i på den modsatte side af børstehuset. Når du montere de nye børster skal du være meget opmærksom på at ramme præcist ind i spyddet som har et indgreb der låser fast til et tilsvarende indgreb inde i børsten.
  4. Inden du montere de nye børster er det ofte en god ide at gøre børste huset grundigt rent med en lille skurebørste og vand. Når børsterne er ude kan du komme til at gøre alle de svære steder rent, og der kan sidde masser af snavs i børstehuset, så det er en oplagt mulighed for at få det hele gjort grundigt rent over børsterne.
  5. Hvis din maskine har diskbørste – 1 eller 2, sidder børsten ofte fast i et åbent låsesystem der sikre at børsten låses fast når børsterne drejer i den retning som de normalt drejer i.

    Du kan evt. prøve at starte børsterne for at teste børsteretningen. 
  6. Når du har fundet ud af børsteretningen skal du prøve at dreje dem i den modsatte retning med hænderne. Har din maskine et åbent låsesystem vil du opleve at børsterne bliver løse og kan trækkes ned mod gulvet ud af låsen.
    Har din maskine et andet låsesystem skal du prøve at lyse med en lommelygte op mod centret af børsten. Her kan der sidde en stor sort knap du skal trykke på, men der kan også være møtrik der holder børsten. Sidstnævnte er ret sjældent idet næsten alle  moderne gulvvaskemaskiner har Quick system i en eller anden form der tillader børsteskift uden brug af værktøj. 
  7. Når du de gamle børster ude kan du med fordel tjekke at de nye børster har samme diameter og højde, og at låsesystemet er det samme som de gamle børster.
  8. Du er nu klar til at montere de nye børster, og det gør du ved at gentage processen i omvendt rækkefølge af hvordan du afmonterede børsterne. Hvis børsterne skal drejes ind i en åben lås skal du være opmærksom på at børsten griber korrekt ind i låsen så børsten sidder lige. Har din maskine et kliksystem skal det klikke rigtigt sammen så børsten sidder lige og ikke skævt.
  9. Til sidst skal du tjekke, at børsterne bevæger sig frit, og at de er ordentligt fastgjort, inden du tænder for maskinen igen.
  10. Sænk nu børstehovedet og start maskinen for at kontrollere at det hele kører som det skal. Kommer der klonk-lyde, eller siger det på nogen måder forkert med bankelyde eller andet skal du straks stoppe og kontrollere at børsterne sidder korrekt.
    Forkert montering kan ødelægge børsterne, så det er vigtigt at du ikke bare fortsætter hvis der kommer mislyde fra børsterne, det kan ødelægge koblingerne så børsterne ikke kan bruges og ødelægges.

Har du brug for hjælp?
Har du ikke mod på at skifte børsterne på din gulvvaskemaskine selv er du velkommen til at kontakte os på telefon 70203920 eller email
info@toolworld.dk vi har dygtige servicemedarbejdere der gerne kommer forbi og hjælper dig med opgaven.
Det er en god idé at skifte børsterne på din gulvvaskemaskine med jævne mellemrum, så du sikrer en god rengøringseffekt. Hvis børsterne er slidte eller beskadigede, kan de ikke rengøre gulvet ordentligt, og du kan risikere at skulle bruge mere tid og vand på at få gulvet rengjort. Derudover kan det være en god idé at tjekke børsterne regelmæssigt, så du kan erstatte dem, inden de bliver slidte eller beskadigede.
Du kan finde børster og andet tilbehør til gulvvaskemaskiner på vores hjemmeside, men vi kan også levere børster til TASKI og mange andre maskiner – give os et kald, så skal vi gerne hjælpe dig.

Pin It on Pinterest