Tommestokken – din bedste ven!

Tommestokken – din bedste ven!

Tommestokken er uundværlig for gør-det-selv folket. Uanset om du skal bygge en terrasse eller sætte hylder op, så er tommestokken en tro hjælper der altid er lige ved hånden. Selv om vi i dag har et hav af elektroniske måleværktøjer som digitale afstandsmålere, digitale vaterpas m.m. så er der stadig noget tilfredsstilende ved et no-nonsens værktøj der ikke bruger batteri og virker hver gang!

Du skal være opmærksom på at der findes flere slags tommestokke. Noget af det der har overrasket flest er at der findes både indvendige og udvendige tommestokke. Forskellen er måden skalaen er trykt i forhold til den retning tommestokken foldes ud. Forskellen opdager du hurtigt når du arbejder med tommestokken.
Den indvendige tommestok har måle enhederne “på den anden side”, så man kan få den helt plan med underlaget i stedet for at man skal have målet svævende ca 2 cm (tommestokkens tykkelse) oppe.

 

4_0 (1)

Den udvendige tommestok har målene på den side der vender opad når de sammenfoldede led også vender opad – på den måde blokerer de sammenfoldede led ikke for målingen af underlaget.

3_0

Det kan være en fordel at have en af hver type. Det er typisk producenter som Hultafors der har indvendige tommestokke i sit sortiment.

Et målebånd kan i mange tilfælde gøre det ud for den ene eller den anden type tommestok, men er der tale om større arbejder skal der typisk være 2 til at betjene et målebånd.

Du kan få tommestokken i forskellige måleenheder : cm/cm, cm/tomme, tomme/cm, tomme/tomme. Til normalt gør-det-selv arbejde vil en cm/cm være mest naturlig idet fordelen er at du kan vende tommestokken – og så har du målet fra den modsatte ende og frem til hvor du sidder. Det lyder lidt kryptisk, men forstil dig du skal opmåle til et gulvtæppe og rummet er 3,75 meter bredt. Du starter ved at folde din tommestok helt ud (2 meter) og støde den helt ind til væggen. Herefter sætter du din negl for enden af tommestokken og vender den samtidig med at du skyder tommestokken over til den modsatte væg. Nu kan du se at din fingernegl er ved 1,75 cm – og du kan let lægge 2 meter og 1,75 meter sammen til 3,75 meter.

Tommestokken fåes i forskellige materialer. Du kan få den i træ (det normale), plast og glasfiber. Til normalt arbejde indendørs er træ-tommestokken at foretrække fordi den er billigst. Til arbejde udenfor er plast og glasfiber godt fordi det ikke suger vand. Især til murerarbejde er glasfiber godt da det er meget stærkt og tåler den knubs der kommer under arbejdet med sand, sten og mørtel.

 

0_0

 

Hvor meget skal du ofre på en tommestok? Kvalitet koster – også når du skal købe tommestok. Men hvis du holder dig fra de billigste går det ikke helt galt. Hultafors er noget af det bedste du kan få, men også det dyreste. Vi vil anbefale at du køber 2 – en i træ og en i plast. På den måde har du en reserve hvis uheldet er ude, og du har samtidigt en til indendørs og en til udendørs. En helgardering der ikke koster mere en 100 kr – selv i topkvalitet.

Har du brug for råd eller vejlending til at finde en tommestok, så kontakt os på telefon 70203920 eller mail info@toolworld.dk – find det på toolworld.dk

Pin It on Pinterest